#smeerweer: zo verdedig je je huid tegen zonlicht (en huidveroudering)

We hebben weer een excuus om shorts aan te trekken, uren boven een hete barbecue te hangen zweten of vrijwillig in de file richting kust te staan. De zon is terug en dat juichen we toe. Al brengt onze favoriete ster niet alleen rozengeur en, euh, maneschijn.

 

18-04-2018

Wist je dat zonlicht de nummer 1 oorzaak van huidveroudering en huidkanker is? En dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is? Een reden te meer om de risico's serieus te nemen dus.

 

Het gele gevaar

De zon is even verkwikkend als verwoestend. Te lang op het terras blijven plakken? Dan is de kans groot op een kater én een verbrand gezicht. Risico’s die je er misschien graag bijneemt. Toch is zonnebrand minder onschuldig dan het lijkt.

 

Uv-licht bestaat uit uv a-straling, uv b-straling en uv c-straling:

  • Uv a-stralen dringen tot diep in de huid door en beschadigen de lagere huidlagen beschadigen. Ze veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, ruwe vlakjes en huidkanker
  • Uv b-stralen beschadigen de buitenste laag van de huid en veroorzaken zonnebrand en huidkanker.
  • Uv b-straling is in België eerder beperkt, al is er wel een piek tussen de middag en 15 uur.
  • Uv c-straling wordt tegengehouden door de ozonlaag. Daar hebben we dus niets voor te vrezen.

 

Zo lijd je geen gezichtsverlies …

 

Vermijd zo veel mogelijk de zon op de warmste momenten van de dag. Blijf bij voorkeur uit de vlakke zon tussen 12 uur en 15 uur. Op bloedhete dagen is het zelfs beter om direct zonlicht te mijden tussen 11 uur en 16 uur.  

  • Smeer je tijdig in. Smeer je voldoende in. Smeer je regelmatig in. Tijdig - voldoende - regelmatig. Die mantra kan niet genoeg herhaald worden. Gebruik zonneproducten (dus geen Kopman!) met een beschermingsfactor van minimum SPF 30. 
  • Blond haar, blauwe ogen en een lichte huid? Dan gebruik je beter zonneproducten met een beschermingsfactor van minimum SPF 50.
  • Laat je huid ‘s avonds herstellen. Neem een lauwe douche zodat de huid voldoende kan afkoelen. Koud water doet de huid namelijk ‘schrikken’, wat ook nadelig is.
  • Breng een beschermende crème aan als de zon onder is. Kopman herstelt de vochtbalans in de huid en legt een beschermende laag die voorkomt dat vocht snel verdampt.
  • Drink voldoende water. Want uitdroging is zeer nefast voor de huid.

 

 

 

Meer weten over de hydraterende werking van Kopman?
Ontdek de wetenschap achter Kopman

Hou je gezicht in topconditie
kopman
schrijf je in op onze nieuwsbrief