Gebruik je kop: Hoe overleef je een haaienaanval?

Kopman helpt mannen. Met nuttig, levensbelangrijk of volstrekt onnozel advies. In de categorie 'handig als het zich voordoet, maar toch liever niet': zo overleef je een haaienaanval.

 
24-01-2018

Eerst en vooral: de kans dat een haai zijn tanden in je zet, is ontzettend klein. 1 kans op 11,5 miljoen om precies te zijn. Hier zijn enkele scenario’s die, naast aangenamer, statistisch gezien ook waarschijnlijker zijn dan een haaienaanval:

  • Je wordt miljonair (1 kans op 7 miljoen)
  • Je wordt een beroemde filmster (1 kans op anderhalf miljoen)
  • Je deelt het bed met een supermodel (1 kans op 88 duizend)

En toch zijn veel mensen bang voor haaien. Tijd om eens en voor altijd komaf te maken met irrationele angst. Duik zelfzeker de zee in en waan je een naïeve zeehond die niets te vrezen heeft. Dankzij deze handleiding overleef je elke ontmoeting met een haai.

 

Blijf kalm

Hou je zenuwen onder controle en laat zeker niet merken dat je panikeert. Haaien hebben niet het beste zicht, maar reageren heel instinctief op onverwachte bewegingen in het water. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, als je grootste nachtmerrie waarheid wordt. Besef goed dat als je dit overleeft, je sowieso het strafste toogverhaal te vertellen hebt. Tenzij Chuck Norris dezelfde stamkroeg heeft.

 

Vluchten heeft geen zin

Je zit in het water, in de zee meer bepaald. We kunnen gerust stellen dat je geen thuismatch speelt. Een haai haalt makkelijk topsnelheden van 50 kilometer per uur. Je omdraaien betekent zoveel als je presenteren als een makkelijk hapje. Zwem heel rustig naar de kust of naar een boot. Hou het beest ondertussen voortdurend in de gaten.

 

Mik op de ogen, de kieuwen en de snuit

De haai maakt aanstalten om je aan te vallen? Dan heb je geen andere keus dan terugvechten. De snuit, de kieuwen en de ogen zijn de gevoeligste zones van een haai. Snorkels of ander duikmateriaal doen uitstekend dienst als verdedigingswapens.

Eén rake klap kan voldoende zijn om de haai op andere gedachten te brengen. Lange uithalen hebben trouwens weinig zin, onder water zorgt dat niet voor extra impact. Korte, snel op elkaar volgende slagen zijn effectiever.

 

Verlaat het water

Dit klinkt voor de hand liggend, maar is heel belangrijk. Haaien trekken zich soms terug om hun nieuwe aanval voor te bereiden. Ook nu is het echter geen goed idee om als een dolleman naar de kust te zwemmen/spartelen/spetteren. Tenzij je echt dichtbij bent.

 

Veilig op het vasteland? Tel je ledematen, smeer wat Kopman en neem wraak in een visrestaurant naar keuze.

 
Hou je gezicht in topconditie
kopman
schrijf je in op onze nieuwsbrief